top of page

Capitolul 8

Ora

O zi are douăsprezece ore; o noapte are doar douăsprezece ore. O zi și o noapte au douăzeci și patru de ore. O oră are șaizeci (60) de minute. O jumătate de oră are treizeci (30) de minute. Un sfert de oră are cincisprezece minute. Un minut are șaizeci de secunde. 

Câte ore are o noapte? O noapte are douăsprezece ore. Câte secunde are un minut? Un minut are șaizeci de secunde. Câte minute are un sfert de oră? Un sfert de oră are cincisprezece minute. 

‘Cât este ceasul, Nicoleta?’ ‘Este ora două. (2:00)’ ‘Cât este ceasul, Gheorghe?’ ‘Este ora două și cinci. (2:05)’ ‘Cât este ceasul, Ion?’ ‘Este ora două și un sfert. (2:15)’ ‘Cât este ceasul Gheorghe?’ ‘Este ora două și jumătate. (2:30)’ Cât este ceasul Ioana?’ ‘Este ora trei fără un sfert.(2:45)’ ‘Cât este ceasul, Nicoleta?’ ‘Este ora trei fără cinci. (2:55)’

Prima parte din zi este dimineața; Este dimineața de la șase  până la prânz. De la prânz până la optsprezece este după-amiaza; Este după-amiază între ora de prânz și ora optsprezece. Între ora optsprezece și miezul nopții, este seara. După-amiaza este după dimineața; seara este după după-amiaza.

Noaptea, copiii familiei Ionescu sunt în pat. Gheorghe și Nicoleta sunt în pat de la nouă seara până la șase și jumătate dimineața; Ioana și Ion sunt în pat de la opt seara până la șapte fără un sfert dimineața. Ioana și Ion se duc la culcare la ora opt, și Nicoleta și Gheorghe se duc la culcare la ora nouă. Nicoleta și Gheorghe se duc la culcare o oră mai târziu decât Ioana și Ion. Părinții se duc la culcare la ora unsprezece sau la miezul nopții; este târziu când se duc la culcare. Părinții se duc la culcare mai târziu decât copiii.

Dimineața și după-amiaza, Gheorghe, Nicoleta și Ion sunt la școală. Școala începe la opt dimineața. Dimineața, copiii sunt la scoală de la ora nouă până la prânz, și după-amiaza, sunt la școală de la prânz până la ora două. Sunt la școală șase ore pe zi. Ei mănâncă la ora două, și după aceea se duc acasă.

În România, copiii încep școala când au șapte ani. Ioana are doar cinci ani; nu merge încă la școală. Dar Gheorghe, Nicoleta și Ion merg la școală. Ei merg la școală cinci zile pe săptămână; Cele cinci zile ale săptămânii în care merg la școală sunt luni, marți, miercuri, joi și vineri. Sâmbăta și duminica nu merg la școală. Zilele în care copiii nu sunt la școală, sunt acasă.

‘Nicoleta, câte zile pe săptămână mergi la școală?’ ‘Merg la școală cinci zile pe săptămână.’ ‘Care zile nu mergi la școală?’ ‘Nu merg la școală sâmbăta și duminica.’ ‘Sora ta, Ioana, merge la școală?’ ‘Nu, Ioana nu merge încă la școală.’ ‘De ce nu merge la școală?’ ‘Nu merge la școală pentru că are numai cinci ani.’

‘Gheorghe și Ion, mergeți la școală?’ ‘Da, mergem la școală.’ ‘Mergeți la școală în fiecare zi a săptămânii?’ ‘Nu, nu mergem la școală în fiecare zi a săptămânii : două zile pe săptămână nu mergem la școală.’ ‘Care zile mergeți la școală?’ ‘Mergem la școală lunea, marțea, miercurea, joia și vinerea.’ ‘La ce oră mergeți la școală, dimineața?’ ‘Dimineața, mergem la școală la ora șapte și jumătate. La șapte și jumătate, ieșim din casă, și la opt fără cinci minute, ajungem la școală; începem școala la ora opt.’ ‘La ce oră Radu și Lidia Stanciu ies din casă? Și ei ies din casă la ora șapte și jumătate și ajung la școală la ora opt fără cinci minute.’ Câte ore sunteți la școală în fiecare zi?’ ‘Suntem la școală șase ore pe zi.’ ‘Școala, începe la aceeași oră în fiecare dimineață?’ ‘Da, începe la aceeași oră în fiecare dimineață.’ ‘La ce oră începe școala, dimineața?’ ‘Dimineața, școala începe la opt.’ ‘La ce oră începeți școala, după-amiaza? ‘După-amiaza, școala continuă până la ora două.’ ‘Ce faceți între amiază și ora două?’ ‘Studiem la școală până la ora două’ ‘La ce oră ieșiți din școală, după-amiaza?’ ‘După-amiaza, ieșim din școală la ora două. După aceea ne ducem acasă.’ ‘Și când ajungeți acasă?’ ‘Ajungem acasă o jumătate mai târziu.

‘Gheorghe, cât este ceasul?’ ‘Este la ora trei fără un sfert.’ ‘De ce nu ești la școală?’ ‘Nu sunt la școală pentru că azi este sâmbătă, și sâmbăta nu merg la școală. Azi, sunt acasă.’ ‘Și sora ta, Nicoleta, este acasă azi?’ ‘Nu, nu este acasă azi. Lidia Stanciu și Nicoleta sunt la țară azi.

‘La ce oră te duci la culcare Gheorghe?’ ‘Mă duc la culcare la ora nouă seara.’ ‘Și la ce oră Ioana și Ion se duc la culcare?’ ‘Ei se duc la culcare la ora opt.’ De ce te duci la culcare mai târziu decât Ioana și Ion?’ ‘Pentru că sunt mai mare decât Ioana și Ion.’

 
 

def= definit article

Un minut
două minute

o oră
două ore

o secundă
două secunde

Ce este ceasul?  Este ora …. .

un sfert = 15’
fără un sfert = a quarter to

și jumătate = 30’

dimineață (6:00-12)
prânz/amiază (12:00)
După-amiază (12:00-18:00)
Seara (20:00-00:00)
Miezul nopții (00:00)


Sunt în pat = are in bed

de la …. până la = from…to

se duc la culcare = go to bed

târziu=late

 

Copii = children
Copiii = the children

Școală = school
Școala = the school

la = at


după aceea = after that

se duc acasă = they go home

nu merge încă = she doesn’t go yet

To go (with mouvement)
Eu merg (g pronounced like in ‘go’)
Tu mergi
El/ea merge
Noi mergem
Voi mergeți
Ei/Ele merg

zile pe săptămână = days per week.

De ce = Why?
Pentru că = Because

în fiecare = every

lunea, marțea, miercurea, joia, vinerea, sâmbăta și duminica (def)

to leave/get out=

noi ieșim

Voi ieșiți

Ei ies

 

arrive =

Noi ajungem
Voi ajungeți

Ei ajung 

 

start=

el începe

Voi începeți
 

între = between


 

Azi = today

 

țară = countryside

 

to go=

mă duc
te duci
se duc
ne ducem
vă duceți
se duc

©2020 par Citește românește. Créé avec Wix.com

bottom of page